Legionella

Voordat u de woning betrekt is het belangrijk dat u het informatieformulier over het onstaan van legionella goed doorleest en de instructies opvolgt. Ook wanneer u bijvoorbeeld in verband met vakantie langer dan een week afwezig bent geweest, zijn de instructies in het informatieformulier van belang.

Naar informatieTerug naar overzicht

Ontstaan van legionella

Het kan zijn dat de waterleiding in uw woning een tijd niet is gebruikt. Langdurige stilstand van water (> 1 week) in combinatie met een temperatuur boven de 25°C vergroot de kans op groei van legionellabacteriën in een leidingwaterinstallatie.Dat kunt u soms merken door veranderingen in geur, kleur en smaak van het water, maar soms merkt u er ook helemaal niets van. 

Met een aantal algemene aandachtspunten voor u als gebruiker van de leidingwaterinstallatie, kunt u de kans op een kwaliteitsverslechtering van het water minimaliseren.

Tips bij het betrekken van de woning/terugkomst na vakantie

  • Laat alle kranen (warm en koud) een minuut stromen. Denk ook aan tappunten die u niet regelmatig gebruikt (logeerkamer). Kies de middelste stand bij mengkranen. Bij thermostatische mengkranen laat u de temperatuur ongewijzigd op 38 graden.
  • Spoel de douchekop een minuut door met warmwater. Om nevelvorming te voorkomen legt u de douchekop in een emmer met water.
  • Laat de tuinslang op de gevelkraan ca. 5 minuten rustig doorstromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Als u het water opvangt in een gieter kunt u het gerust gebruiken voor de planten.

Om groei van legionellabacteriën te voorkomen is het noodzakelijk om de temperatuur van het warm− watertoestel (boiler, geiser of combiketel) nooit lager dan 60°C af te stellen.

Tapkranen wekelijks spoelen

Het is verstandig de tapkranen wekelijks door te spoelen. Dat geldt zowel voor de koud- als warmwaterkranen. U dient de kranen ongeveer een halve miniuut te spoelen. Bij verder weg gelegen tapkranen (schuur, garage, zolder) kunt u de spoeltijd verlengen tot één minuut. Bij mengkranen kiest u de middelste stand zodat zowel de koud- als warm waterleidingen worden gespoeld. Bij thermostatische mengkranen laat u de temperatuurinstelling ongewijzigd op 38°C.

Geadviseerd wordt om in de zomerperiode een tuinslang  die niet dagelijks wordt gebruikt  eerst ( 1 minuut) te spoelen.

Warmwatertoestel instellen

Veelal bent u zelf in staat om de temperatuur van het warmwatertoestel te regelen. Zorg er voor dat op alle tapkranen het warme water ten minste een temperatuur van 60°C heeft. U kunt hier over het algemeen aan voldoen als u het warmwatertoestel afstelt op 60°C. Overdrijf niet! Te hoge temperaturen leiden tot verbrandingsgevaar en tot een verhoogde kans op kalkafzettingen in het voorraadvat, het leidingwatersysteem en de kranen. Raadpleeg ook de gebruik- en onderhoudsinstructies van het warmwatertoestel en vraag uw onderhoudsmonteur om uw instelling te controleren. Hiervoor kunt u contact opnemen met Twinta Wonen, telefoon 088 367 7373.

Hoofdkantoor

Twinta hoofdkantoor
 
Twinta
H.Hartstralaan 100
7555 PJ  Hengelo
Postbus 506
7550 AM Hengelo